Smakkelaarsveld

Utrecht

Client: Gemeente Utrecht
Location: Smakkelaarsveld, Utrecht, NL
Status: Competition, provisional winner
Team: Lingotto, Arup, Studioninedots, ZUS, VKZ
Completion: 2022

Design team Studioninedots: Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut, Metin van Zijl
Project team Studioninedots: Stijn de Jongh, Wouter Hermanns, Erik Hoogendam, Karlijn de Jong, Mai Bogoe, Anna Ewa Bozek

Press info:
Gemeente Utrecht, Jennifer Felix, 030–286 1132
Lingotto, Bob Jansen, bjansen@lingotto.nl, 020-560 8910

The Smakkelaarsveld – located next to Utrecht Centraal Station and Hoog Catharijne shopping centre – has not had a desig-nated use in recent years, primarily serving as a building site and public bicycle parking space. Due to that unattrac-tiveness and lack of purpose, the Smakkelaarsveld is primarily a place that most people walk past as quickly as possible now.
But that will all change soon. With our plan, the Smakkelaars-veld will be reconnected, restored and the area will regain a sense of significance. There will be homes, greenery and the Leidse Rijn canal will be extended. In the past six months, the team has – in competition with two

other parties – worked on a vision and an ambitious plan for this complex spatial assignment. The three parties were selected because they collaborate, are able to listen, and have transparency, creativity, ambition and optimism in their DNA. Essential characteristics in order to develop this location. Together with people from the city, the direct surroundings, councillors and civil servants, the identity for this location was determined, which formed the basis for the plans of these three parties.

The Smakkelaarsveld is expected to be completed by 2022 and will be a place to fall in love with!

1/2